pijl

Kees Stet uit Ierswoud

 

Kees Stet kwam op 9 juni 1900 als Pieter Kroon ter wereld in Heerhugowaard. Zijn jeugd bracht hij door in het Westfriese dorpje Winkel aan de voet van de Westfriese Omringdijk. Al op 17-jarige leeftijd trad hij als ‘Kees Stet uit Ierswoud’ op met liedjes en conférences in het hem vertrouwde Westfries.


Onvervalst Westfries

Zijn act als ’Het boertje uit Ierswoud’ bestond uit een ouwelijk uitziende man met een zwart boerenpetje, ziekenfondsbrilletje en rode zakdoek om de nek. In die uitdossing onderhield Kees Stet zijn publiek met grappige vertellingen in onvervalst Westfries over alledaagse gebeurtenissen...


Landelijke bekendheid

In de vijftiger en zestiger jaren brak Kees Stet met zijn ijzersterkte repertoire in heel Nederland door samen met zijn Alkmaarse Kleinkunst Ensemble. Hij genoot landelijke bekendheid door voor radio en tv en op de grammofoonplaat zijn verhalen in het Westfries voor te dragen. Kees Stet schotelde zijn publiek op zijn eigen specifieke wijze de meest kostelijke boerenhumor voor, zich afspelend op het Westfriese platteland. In het befaamde radioprogramma ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’ was Kees Stet een graag geziene gast.


Kees Stet jr.

Kees Stet overleed op 3 september 1979 op 79-jarige leeftijd. Zijn in maart 2008 overleden zoon Piet Kroon trad in de voetsporen van zijn vader onder de naam Kees Stet jr. Samen met René Steens vormde hij jarenlang een komisch duo. De naam van het Westfries Collectief is mede op initiatief van Piet gekozen.

Westfries Collectief

 

Westfries Collectief